m

Smoothie Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vulputate tellus justo, at vehicula tortor facilisis sit amet. Aliquam a tortor ac mauris auctor.

m
Image Alt

Gancini

  /  Статии   /  Защо палим свещи?

Защо палим свещи?

Отделете малко време, за да визуализирате как си представяте идеалната успокояваща вечер у дома. Домашно приготвена храна? Може би Netflix маратон или топла вана с мехурчета и вино?

Каквато и да е вашата представа за идеална вечер вкъщи, съм 100% сигурна, че ще запалите свещ (дори 5), за да се настроите на вълна релакс.

В продължение на векове по време на свещените церемонии са използвани свещи за създаване на спокойна атмосфера в едно пространство. Но преди да се втурнете да превръщате дома си в храм на спокойствието, ще ви разкажа за 5-те ползи, заради които е хубаво да запалвате ароматни свещи в дома и на работното си място.

  1. Повишаване на концентрацията

Ако се нуждаете от причина да поставите свещи около бюрото си с „декоративна“ цел, веднага ви я предоставям. Ароматните свещи могат значително да увеличат концентрацията ни по време на работа. Кафето, което ни събужда всяка сутрин не само с вкуса си, но и с опияняващия си аромат, ни ободрява и тонизира. Цитрусовите аромати успокояват съзнанието ни и отпускат физическото напрежение, зареждат ни със свежест и ни дават допълнителния тласък, от който се нуждаем, за да останем фокусирани до края на работния ден.

  1. Разходка в спомените

Забелязали ли сте, че има определени аромати, които лесно отключват емоциите и могат мигновено да ни пренесат в спомени за конкретен момент от живота? Дори и такъв момент, за който не мислим ежедневно. Много поведенчески проучвания показват, че познатите ни аромати са склонни да предизвикат емоции и спомени, за които дори не подозираме. Ако ароматите могат да ни помогнат да си спомним нещо положително, значи е много вероятно да ни помогнат да се почувстваме по-добре, когато ни е криво. Не случайно един от най-предпочитаните аромати е ванилията. Тя създава чувство за чистота и комфорт, много често ни връща към приятните спомени от детството, към малките хартиени пликчета с ванилия, с които нашите баби и майки ни приготвят сладкиши, докато ние тичаме около тях.

  1. Липса на апетит

Замисляли ли сте се, защо си хапваме по-често по време на коледните празници, когато домът ни ухае на топло изпечен сладкиш с канела? Счита се, че ароматът на канела подобрява храносмилането, довежда ни до чувство на оживление и подтиква към активност, но също така изостря апетита ни. Така, че онези от вас, които страдат от липса на апетит, могат да добавят малко канела в ястието си, ако е възможно, или направо да си запалят свещ с аромат на канела, докато се хранят. Но ако вие сте като мен и сте решили да спазвате строг хранителен режим, докато най-накрая не се пъхнете в онези дънки от преди 10 години, ви съветвам да пропуснете канеленият аромат за известно време и да заложите на нещо плодово и флорално.

  1. Умора и стрес

Уханието на лавандула ни зарежда с усещане за здраве и вътрешен покой. Нейният аромат облекчава главоболието, намалява тревожността и помага при неспокоен сън. Свещите с лавандулов аромат са известни със своите успокояващи свойства и често се използват от терапевти и масажисти, за да създадат спокойна атмосфера в терапевтичните стаи. Самият акт на запалване на свещта, меката светлина, която тя създава, спомага за облекчение и успокояване на съзнанието. Опитайте следващия път, когато сте под стрес, да запалите свещ, наблюдавайте пламъка и просто дишайте спокойно няколко минути.

  1. Страст

Ароматът иланг-иланг е един от най-мощните афродизиаци и е приеман за аромат на любовта и чувствеността. Той има стимулиращо действие, което повишава либидото и енергията. Наричат го още „аромата на насладата“.  Често, съчетан  с аромат на жасмин, повдига духа и ни извисява над ежедневните грижи, а уханието му има омайно действие върху нас и ни изпълва с чувство за удовлетвореност. Ароматният джинджифил също се използва като афродизиак и лек стимулант. Той помага за подобряване на паметта и комуникацията.

Е, скъпи мои, сигурна съм, че ще се наложи да увелича производството на бурканчетата от серията Jam Jar с аромат на иланг-иланг или жасмин, затова отивам да ги наливам. Да не слагам канела, нали?

Ароматен ден,

Ирина

 

 

 

X