m

Smoothie Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vulputate tellus justo, at vehicula tortor facilisis sit amet. Aliquam a tortor ac mauris auctor.

m
Image Alt

Gancini

  /  Душебрък   /  Пътят от Хобито до Бизнеса не е един курс време…

Пътят от Хобито до Бизнеса не е един курс време…

Нито един художник не сяда пред платното и не рисува шедьовър от първия опит. Първо изучава цветовете, четките, различните стилове, изследва ги, взаимства, но рано или късно открива своя стил и продължава напред.
Нито един музикант не хваща инструмент, който не познава и не композира музиката си, без да се запознае с нотите и не изсвири до омръзване добре познатите на всички класики. Тогава и само тогава успява да създаде нещо свое и започва да се развива.
Нито един актьор, не изиграва роля за Оскар, ако не изучи героя си, не го изследва, не влезе в образа му и не се потопи изцяло в него.
Нито един готвач, не започва кариерата си, докато не обели купчина картофи и не се научи как да държи нож, плачейки върху поредната глава лук. А след като се запознае с различните култури, кухни, подправки и обичайните начини, по които се съчетават, започва да импровизира и да съставя собствени рецепти.

Когато се учиш да пишеш, първо научаваш буквите, всяка извивка, всяко ченгелче. Повтаряш, повтаряш! Цели редове. Цели тетрадки. Едва след години, изграждаш неповторим почерк.

Посветих последните няколко години от живота си, на това да нося знанието, да го предавам и да обогатявам занаята си. Да обучавам всеки, които иска да се потопи в Изкуството на свещолеенето – един необятен свят, изискващ много пламък, заряд, емоция и постоянство.

Следвайки собствената си философия, че знанието трябва да се предава, през последната година създадох няколко обучителни програми, достъпни за всички, в които освен, че споделям базови познания, до голяма степен разкривам техники, похвати и тънкости от моето производство. Като започнем от полагането на основата – материалознание, цветознание, общи принципи и изработка на базови свещи в контейнер и калъп, преминем през един може би изцяло кулинарен майсторски клас, в който материалът не е от такова значение, колкото техниката, практиката и избора на правилни инструменти и продължим с уебинар на тема – Как се прави бизнес със свещи в България, какви са изискванията, стандартите, как се ценообразува и т.н. и пристигнем до момента, в който вече всичко ни е ясно и трябва да действаме самостоятелно.

Не е лесно! Никога не съм обещавала, че ще бъде. Аз мога да ви науча на много неща. Мога да спестя няколко провала, най-често срещани грешки, мога да спася някоя друга мивка от запушване. Да разкажа за общи принципи, да покажа базови техники, както и такива, до които съм стигнала чрез много опити и грешки, а понякога дори и случайно. Да оптимизирам някой процес. Да помогна в избор на суровина, да консултирам. Често влизам и в ролята на психолог, опознавам, побутвам, успокоявам, мотивирам, окуражавам.

Това, обаче, което не мога да направя е да извървя чужд път. Да го извървя вместо вас и за вас !
Това, на което не мога да ви науча е да имате идеи.
Идеята идва отвътре, когато имаш това, което е необходимо. Имаш знания, имаш опит, имаш време, търпение, постоянен си. Креативен си, упорит си, дори мъничко инатлив. Бързаш бавно, изчакваш да стъпиш на здрава основа и чак тогава правиш опит за полет. Отдаваш се, потапяш се, изгубваш се и се откриваш постоянно. Това се учи цял живот и идва най-вече отвътре. Не мога да го дам на никой друг, освен на себе си. Мога единствено да се опитам да бъда пример, да споделям опит и да показвам техники, демонстрирайки приложението им в мои собствени идеи. Това е. Достатъчно е. От там нататък всеки рано или късно трябва да извърви пътя си сам.

Горда съм, че не малка част от моите ученици успяха да изградят стабилна основа при мен, да научат техники, които умело да прилагат в собствени идеи и резултатите са прекрасни, а успехите забележими и с неопитно око. Това са хора, в които съм видяла потенциал и ще дам всичко от себе си, за да им помогна да се развиват и винаги ще имат в мое лице приятел и ментор, на кого да се подпрат, когато им е трудно, не за да ги нося, а за да се съберат и да продължат напред. Знаете ли защо? Защото знам, че и те ще дадат всичко от себе си! И няма да разочароват нито себе си, нито мен!
Това са хора, които с уважение и удоволствие наричам свои Колеги!

Не от всяко парче восък става свещ, обаче! Именно поради тази причина смятам, че е крайно време да разгранича хобито от бизнеса!
Да имаш хоби е нещо чудесно! Нещото, което те кара да се чувстваш жив, да чакаш с нетърпение всеки миг, в който можеш да се откъснеш от ежедневието си и да инвестираш в него.
Когато обаче си устройваш забави, за които очевидно все още нямаш адекватни решения, нито необходимия опит, а на всичкото отгоре бързаш да ги монетизираш, целият бранш страда. Пазарът се разводнява, качеството на продуктите пада, а цените дали от неувереност или от некомпетентност се подбиват. Пътят от Хобито до Бизнеса не е един курс време…
И аз не желая повече да имам принос към подобно неуважение към професията. Като Майстор по Художествено леене в Националната занаятчийска камара, мой дълг е както да поддържам занаята жив и да го обогатявам, така и да го пазя.

Като собственик на малък бизнес и марка авторски бутикови свещи Gancini, една от най-главните ми задачи е да развивам и уважавам всичко, което съм създала и постигнала през последните 15 години, както и да пазя своите тайни.

От този момент нататък ще инвестирам време, внимание и енергия в обучения само на хора, в които виждам желание за работа и развитие. Хора, които знаят какво искат и са готови да изминат истински пътя, който всеки един артист трябва да извърви, за да постигне мечтаните резултати и да се развива в избрания от него бранш.
Има достатъчно ХОБИ групи за взаимопомощ, за обмяна на опит, както и безброй клипчета, текстови материали и обяснения, напълно достатъчни за стартиране на хоби и забавления.

Вратата ми винаги е била отворена и в двете посоки, време е да я затворя и да допускам само, хората които го заслужават.

Благодаря ви! Успех! И…. Take your time!

Ирина

X